Rob Dijkstra over het eerste sleutelmoment
“In de wijnbar om de hoek hoorde ik dat het Chinese restaurant in de wijk ermee ging stoppen. De plek zou gemist worden en iemand zei: ‘Hoe mooi zou het zijn als er een wijkrestaurant zou komen?’ Dat idee bleef in mijn hoofd hangen. Ik woonde nog niet lang in Carnisse en was veel door de wijk aan het rondlopen. Ik zag diverse horeca, vooral plekken waar men m.i. niet erg gezond kan eten, ik zag wijkcentra waar een deel van de wijk komt, maar miste nog een plek. Ik ben gewend dingen te organiseren, in het culturele veld, vooral festivals en concerten. Dat is wel anders dan een wijkrestaurant, maar ik wilde wat goeds proberen te doen voor de buurt, samen met de buurt. De gehele wijk bereikt men nooit, maar een goede poging via gezond en voedzaam eten is de moeite meer dan waard.”
Rob Dijkstra over het eerste sleutelmoment
“In de wijnbar om de hoek hoorde ik dat het Chinese restaurant in de wijk ermee ging stoppen. De plek zou gemist worden en iemand zei: ‘Hoe mooi zou het zijn als er een wijkrestaurant zou komen?’ Dat idee bleef in mijn hoofd hangen. Ik woonde nog niet lang in Carnisse en was veel door de wijk aan het rondlopen. Ik zag diverse horeca, vooral plekken waar men m.i. niet erg gezond kan eten, ik zag wijkcentra waar een deel van de wijk komt, maar miste nog een plek. Ik ben gewend dingen te organiseren, in het culturele veld, vooral festivals en concerten. Dat is wel anders dan een wijkrestaurant, maar ik wilde wat goeds proberen te doen voor de buurt, samen met de buurt. De gehele wijk bereikt men nooit, maar een goede poging via gezond en voedzaam eten is de moeite meer dan waard.”
Tweede sleutelmoment
“Het pandje van het Chinese restaurant kwam vrij, maar werd en wordt commercieel verhuurd. Ze vroegen een hoge prijs en er waren meer kapers op de kust. Ik ben naar de gemeente gegaan om mijn plannen te vertellen en met de vraag of ze bij konden dragen. De gemeente heeft uiteindelijk een eenmalige schenking gedaan van zes maanden huur. Zo kon ik, samen met mijn vrouw Anuschka Coumou, het wijkrestaurant opstarten.”
Tweede sleutelmoment
“Het pandje van het Chinese restaurant kwam vrij, maar werd en wordt commercieel verhuurd. Ze vroegen een hoge prijs en er waren meer kapers op de kust. Ik ben naar de gemeente gegaan om mijn plannen te vertellen en met de vraag of ze bij konden dragen. De gemeente heeft uiteindelijk een eenmalige schenking gedaan van zes maanden huur. Zo kon ik, samen met mijn vrouw Anuschka Coumou, het wijkrestaurant opstarten.”
Derde sleutelmoment
“Op 20 januari 2023 opende de burgemeester De Carnisser Keuken. In het begin was het druk. Er kwamen veel jonge mensen op af, omdat we veel vegetarische gerechten hebben. Maar ook oude mensen kwamen graag langs voor stamppot andijvie. Het soort aanbod in de keuken ging heen en weer. We zochten naar een balans tussen de vegetarische gerechten en een Hollandse pot met vlees. Al in de eerste maanden ontstond er een vaste klantenkring. In de lente maakten we een gezellig terras en wisten steeds meer mensen ons te vinden.”
Derde sleutelmoment
“Op 20 januari 2023 opende de burgemeester De Carnisser Keuken. In het begin was het druk. Er kwamen veel jonge mensen op af, omdat we veel vegetarische gerechten hebben. Maar ook oude mensen kwamen graag langs voor stamppot andijvie. Het soort aanbod in de keuken ging heen en weer. We zochten naar een balans tussen de vegetarische gerechten en een Hollandse pot met vlees. Al in de eerste maanden ontstond er een vaste klantenkring. In de lente maakten we een gezellig terras en wisten steeds meer mensen ons te vinden.”
Vierde sleutelmoment
“In maart, na twee maanden open te zijn, was er al een aantal mensen uit de wijk die mee wilden doen in het restaurant. Het is interessant om te merken dat door een uitnodigende houding mensen echt bij willen dragen. Er zijn verschillende manieren waarop mensen bereidheid tonen. Dat wist ik ook niet. Het vergt iets van kijken, zien en ontdekken wat mensen raakt. De één bakt graag elke week een taart, de ander kookt liever één maaltijd in twee maanden of is bereid te helpen als er spontaan extra handen nodig zijn. Er is zoveel goodwill om je heen, je wordt er zelf een beetje nederig van. Maar we zijn natuurlijk geen hulpverleners of therapeuten. Daar moet je wel een beetje voor waken. We hebben nu een team van ongeveer 8 musketiers, zoals we ze noemen.”
Vierde sleutelmoment
“In maart, na twee maanden open te zijn, was er al een aantal mensen uit de wijk die mee wilden doen in het restaurant. Het is interessant om te merken dat door een uitnodigende houding mensen echt bij willen dragen. Er zijn verschillende manieren waarop mensen bereidheid tonen. Dat wist ik ook niet. Het vergt iets van kijken, zien en ontdekken wat mensen raakt. De één bakt graag elke week een taart, de ander kookt liever één maaltijd in twee maanden of is bereid te helpen als er spontaan extra handen nodig zijn. Er is zoveel goodwill om je heen, je wordt er zelf een beetje nederig van. Maar we zijn natuurlijk geen hulpverleners of therapeuten. Daar moet je wel een beetje voor waken. We hebben nu een team van ongeveer 8 musketiers, zoals we ze noemen.”
Vijfde sleutelmoment
“In het wijkrestaurant worden ook culturele activiteiten door wijkbewoners georganiseerd. Het zijn informatief gezellige avonden. We hebben bijvoorbeeld filmavonden, poëzie- en jazzavonden en een journalistiek café met een Volkskrant columniste uit de straat. We verbinden er altijd een maaltijd aan. Dat is gezellig en commercieel handig voor ons. Laatst zaten we stampvol, 30 mensen. Er zaten zelfs mensen op de grond.”
Vijfde sleutelmoment
“In het wijkrestaurant worden ook culturele activiteiten door wijkbewoners georganiseerd. Het zijn informatief gezellige avonden. We hebben bijvoorbeeld filmavonden, poëzie- en jazzavonden en een journalistiek café met een Volkskrant columniste uit de straat. We verbinden er altijd een maaltijd aan. Dat is gezellig en commercieel handig voor ons. Laatst zaten we stampvol, 30 mensen. Er zaten zelfs mensen op de grond.”
Zesde sleutelmoment
“We zijn een vreemde eend in de bijt. Als er wijkfeesten zijn, worden we uitgenodigd als maatschappelijke partij, maar we zijn een vof. De eigenaresse van het pand wilde namelijk geen zaken doen met een stichting. Een vof heeft als oogmerk om winst te maken. De gemeente kan ons daardoor niet goed labelen. Het doel van De Carnisser Keuken past wel goed bij het beleid en de filosofie voor de wijk, maar de structuur is er niet om dit te ondersteunen. Er is een hiaat bij de gemeente. Het is soms een strijd, maar ik ga die strijd graag aan. We zijn in gesprek met diverse personen binnen de gemeente, die op zich zeker welwillend zijn. Voor de culturele activiteiten kunnen we wel subsidieaanvragen doen.”
Zesde sleutelmoment
“We zijn een vreemde eend in de bijt. Als er wijkfeesten zijn, worden we uitgenodigd als maatschappelijke partij, maar we zijn een vof. De eigenaresse van het pand wilde namelijk geen zaken doen met een stichting. Een vof heeft als oogmerk om winst te maken. De gemeente kan ons daardoor niet goed labelen. Het doel van De Carnisser Keuken past wel goed bij het beleid en de filosofie voor de wijk, maar de structuur is er niet om dit te ondersteunen. Er is een hiaat bij de gemeente. Het is soms een strijd, maar ik ga die strijd graag aan. We zijn in gesprek met diverse personen binnen de gemeente, die op zich zeker welwillend zijn. Voor de culturele activiteiten kunnen we wel subsidieaanvragen doen.”
Zevende sleutelmoment
“Vanaf 1 juli 2023 ben ik coördinator van De Carnisser Buurtoven. De Buurtoven is tijdens de coronaperiode tot stand gekomen toen een bewoner pizza’s uit ging delen vanuit zijn raam. Daarna is er gezamenlijk met bewoners en het oorspronkelijk Amsterdamse collectief Bakkerij de Eenvoud een mobiele oven gebouwd. Je kunt er brood in bakken, pizza’s en een pan soep warm houden en het creëert een plek waar gesprekken ontstaan. De oven wordt bijvoorbeeld gebruikt voor straatfeesten en bijeenkomsten van de gemeente over renovaties van een straat. Bewoners, organisaties en de gemeente kunnen de oven reserveren. Het team bestaande uit vrijwilligers bepaalt: als zij kunnen en willen, wordt de Buurtoven geactiveerd. De financiering is geregeld door de gemeente. We werken met twee strippenkaarten, eentje voor bewoners en organisaties en eentje voor de gemeente. De vrijwilligers van de Buurtoven krijgen een vergoeding, dat kunnen we helaas bij het wijkrestaurant niet bieden. De oven wordt gemiddeld twee keer per maand ingezet. Mensen in de wijk hebben het gevoel dat de oven van hun is. De oven geeft het gevoel van mede-eigenaarschap. Dat is ook zo bij het restaurant. Mensen willen graag bijdragen en er onderdeel van zijn.”
Zevende sleutelmoment
“Vanaf 1 juli 2023 ben ik coördinator van De Carnisser Buurtoven. De Buurtoven is tijdens de coronaperiode tot stand gekomen toen een bewoner pizza’s uit ging delen vanuit zijn raam. Daarna is er gezamenlijk met bewoners en het oorspronkelijk Amsterdamse collectief Bakkerij de Eenvoud een mobiele oven gebouwd. Je kunt er brood in bakken, pizza’s en een pan soep warm houden en het creëert een plek waar gesprekken ontstaan. De oven wordt bijvoorbeeld gebruikt voor straatfeesten en bijeenkomsten van de gemeente over renovaties van een straat. Bewoners, organisaties en de gemeente kunnen de oven reserveren. Het team bestaande uit vrijwilligers bepaalt: als zij kunnen en willen, wordt de Buurtoven geactiveerd. De financiering is geregeld door de gemeente. We werken met twee strippenkaarten, eentje voor bewoners en organisaties en eentje voor de gemeente. De vrijwilligers van de Buurtoven krijgen een vergoeding, dat kunnen we helaas bij het wijkrestaurant niet bieden. De oven wordt gemiddeld twee keer per maand ingezet. Mensen in de wijk hebben het gevoel dat de oven van hun is. De oven geeft het gevoel van mede-eigenaarschap. Dat is ook zo bij het restaurant. Mensen willen graag bijdragen en er onderdeel van zijn.”